Przepyszne wino znad Morza
Czarnego

Gruzja leży na pograniczu Europy i Azji, na Kaukazie Południowym, nad
Morzem Czarnym. Tradycje winiarskie kultywuje od ponad 4000 lat p.n.e.
Słoneczny region, sprzyjający uprawie winorośli oraz wielowiekowa tradycja
destylacji wina sprawiły, że trunki z tego regionu mają wyjątkowy i
niepowtarzalny smak.

Gruzińska przyroda
Gruzja to nieduży kraj o dużym zróżnicowaniu zarówno w rzeźbie terenu, klimacie i roślinności.
Niezwykle szybko zmienia się tu rzeźba terenu i roślinność. Dzięki temu, na każdym kroku można
chłonąć niebywałe piękno i bogactwo krajobrazu.
Na zachodzie Gruzji są urocze, czarnomorskie plaże. Panują tu subtropikalne warunki z gorącym,
wilgotnym latem i łagodną zimą. Na tym terenie rosną bujne lasy podzwrotnikowe z palmami.
Uprawiane są mandarynki, cytryny i krzewy herbaciane.
Znaczne obszary kraju zajmują ośnieżone pasma górskie. W Gruzji występują też lodowce a trudno
dostępne rejony Kaukazu (ostre turnie i hale) zamieszkuje dzika zwierzyna. Można tu spotkać
niedźwiedzie, kozice i szakale.
Oprócz morza, są tu jeziora. Znajdują się na wulkanicznym Płaskowyżu Keli. Na Nizinie Kolchidzkiej
można spotkać bagna a na Płaskowyżu Jorskim, półpustynie.
To bogactwo gruzińskiej przyrody chronione jest obecnie przez kilkanaście parków narodowych
(rezerwatów przyrody).

Rejony winiarskie
Najbardziej znanym i największym obszarem uprawy wina w Gruzji jest Kachetia, położona na wschód
od Tibilisi, stolicy Gruzji. Uprawianych jest tu 70% wszystkich krzewów winogron, ok. 32 tys. ha.
Drugim po Kacheti obszarem upraw jest Imeretia. Szczyci się uprawą białych win wytrawnych Sviri.
Kolejnym regionem winiarskim jest Kartlia. Słynie ona z win musujących Atenuri. Doskonałe wina
pochodzą z północno-zachodnich regionów Gruzji (Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia). Tu na
stromych zboczach Kaukazu uprawiane są wina Khvanchkara i Tvishi. W paśmie nadmorskim
produkuje się wina Megrelia, Guria, Adżaria i Abchazja.

Odmiany winorośli
Szacuje się, że w Gruzji rośnie od 50 do 500 odmian winorośli, z czego tylko 38 jest formalnie
zarejestrowanych. Dwa główne szczepy uprawiane w Gruzji, to Rkatsiteli i Saperavi.
Z odmiany Rkatsiteli produkuje się białe wino. Jest to trzeci pod względem popularności uprawiany
krzew winogron na świecie i najważniejszy szczep w produkcji białych gruzińskich win. Winogrono to
zbiera się od połowy września do początku października. Produkuje się z niego również wina

wzmacniane z dodatkiem mocniejszego alkoholu oraz lodowe, wyciskane ze zmrożonych w styczniu
winogron.
Gruzińskie czerwone wino produkuje się ze szczepu Saperavi. Jego nazwa oznacza "barwnik" lub
"kolor", gdyż kolor jagód jest granatowy, a wyciśnięty z nich sok ma delikatnie czerwoną barwę.
Grona zaczynają osiągać dojrzałość w połowie września. Zbiera się je do końca października.

Kultura picia wina
Przez kilka tysięcy lat uprawy wina na terenach obecnej Gruzji, mieszkańcy Kaukazu nauczyli się jak
należy obchodzić się z tym trunkiem. Docenili jego wyjątkowy wpływ na dobra zabawę i świetne
samopoczucie. Aby zabawa była udana, tradycja nakazuje wyznaczenie odpowiedzialnej za nią osoby.
Gruzini nazywają ją „tamada”. Tamada wznosi toasty i wygłasza niekończące się przemowy.
Odpowiada również za porządek i przebieg całego spotkania. Tamadą jest zazwyczaj gospodarz lub
inna szanowana osoba. To on dba o napełnianie kieliszków, nadaje rytm wszelkim toastom i inicjuje
wachtanguri, czyli bruderszaft. Toast ten wznosi się często pucharami wykonanymi z rogu. Ich
pojemność czasami przekracza nawet pół litra.

Wieczór z kuchnią i winem gruzińskim
16 LISTOPADA godz.19.00 Restauracja Gęś i Wino oraz Hotel Prezydent w Spale zapraszają serdecznie na spotkanie z Ambasadorką Gruzji w
Polsce, Panią Keti Prangulaishvili. Pani ambasador będzie opowiadała o kuchni gruzińskiej, gruzińskich
winach a także kulturze i zwyczajach mieszkańców Kaukazu. Wystąpieniu Pani ambasador będzie
towarzyszyć degustacja win i potraw gruzińskich.

16 LISTOPADA dnia serdecznie zapraszamy na:

Pchali – Bakłażan, papryka z pastą orzechową
Sacivi- Indyk w sosie orzechowym i gruzińskimi przyprawami
Adżapsandali – Gulasz warzywny z bakłażanem
Chaczapuri z serem
Gruzińska Baklawa

Wina gruzińskie serwowane do degustacji:

Ketevan Saperavi
Roze NItsa
Wino Bursztynowe Levan Khikvi
Tchotiashvili Tavkveri
Artizani Saperavi